• Phone: +30 22460 72164  /  +30 6955008997  /  +30 6945725763

 1. Η ΣΥΜΗ
 2. ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ
 3. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
 4. ΤΙ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ
 5. ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
 6. ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ

Η Σύμη είναι το όγδοο σε μέγεθος ελληνικό νησί του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων. Βρίσκεται περί τα 12 μίλια ΒΔ. της Ρόδου, προ του ομώνυμου μικρασιατικού κόλπου, ή κόλπου Σεμπεκί κατά τους Τούρκους, με συνολική έκταση 57,865τ.χλμ.. Απέχει 255 μίλια από τον Πειραιά, περίπου 27 μίλια ανατολικά από τη Νίσυρο και 3,7 μίλια από την εγγύτερη ακτή της Τουρκίας.

Το φυσικό της λιμάνι είναι ο Γιαλός, (εκ του Αιγιαλός), πέριξ του οποίου είναι κτισμένη η πόλη αμφιθεατρικά. Κατά την απογραφή του 2001 αριθμούσε 2.606 κατοίκους, εκ των οποίων οι 2.427 είναι συγκεντρωμένοι στο άνω τμήμα της πόλης, το λεγόμενο Χωριό, που είναι κτισμένο επί της πλαγιάς του όρους Βίγλα. Υπάρχουν και τα θέρετρα Νημπορ(ε)ιός (εκ του Εμπορειό), βορειότερα, και το Πέδι, ανατολικά. Περίπου το 5% των μονίμων κατοίκων είναι αλλοδαποί Ευρωπαίοι πολίτες, κυρίως Άγγλοι. Ο Γιαλός συνδέεται οδικά με το Χωριό, το Πέδι, τον Νημπορ(ε)ιό,την Μαραθούντα και την Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Πανορμίτη που βρίσκεται στο νοτιότερο δυτικό άκρο της νήσου.

Η Σύμη είναι τουριστικός προορισμός παγκοσμίου βεληνεκούς λόγω της αρχιτεκτονικής της.

Πόλη της Σύμης.
Η πόλη της Σύμης αποτελείται από δύο διατηρητέους οικισμούς, την Άνω Σύμη στην οποία βρίσκεται το Κάστρο των Ιπποτών και το Γιαλό που αποτελεί το λιμάνι του νησιού. Στον κεντρικό δρόμο της πόλης της Σύμης θα δείτε το Δημοτικό ρολόι, τα κτίρια της Αστυνομίας και του Ταχυδρομείου, καθώς και το ιστορικό οίκημα «Κατερινέτες» όπου υπογράφθηκε η συνθήκη ενσωμάτωσης της Σύμης και των υπόλοιπων Δωδεκανήσων με την Ελλάδα. Αξίζει μια επίσκεψη στο Ποντικόκαστρο, το οποίο είναι ένα από τα αρχαιότερα μνημεία του νησιού. Στην Άνω Σύμη βρίσκεται το Αρχαιολογικό και Λαογραφικό μουσείο, το οποίο -πέρα από την αξιόλογη λαογραφική συλλογή- φιλοξενεί κεφαλές αγαλμάτων, μνημεία της παλαιοχριστιανικής και μεταβυζαντινής περιόδου, αλλά και βυζαντινές εικόνες.

Γιαλός.
Στην πλατεία θα δείτε τους παλιούς ταρσανάδες, όπου κατασκευάζονταν τα καράβια του νησιού. Επίσης, στο Γιαλό, μπορείτε να επισκεφθείτε το Ναυτικό Μουσείο, το οποίο περιλαμβάνει μικρογραφίες καραβιών και ναυτικά εργαλεία.

Ενετικό κάστρο των Ιπποτών.
Βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του Χωριού και περικλείει στα τείχη του την εκκλησία της Παναγίας.

Μοναστήρι του Ταξιάρχη Μιχαήλ (Πανορμίτης).
Αποτελεί το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο του νησιού. Από το Γιαλό, με καΐκι, αλλά και οδικώς μπορεί να φτάσει κανείς στον Πανορμίτη. Η μονή του Ταξιάρχη Μιχαήλ του Πανορμίτη βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, ανάμεσα σε κυπαρίσσια και πεύκα. Γραπτή αναφορά για την ύπαρξη του μοναστηριού υπάρχει από τον 15ο αιώνα, ενώ μαζί με την Πάτμο θεωρούνται τα δύο μεγαλύτερα προσκυνήματα της Δωδεκανήσου. Το μοναστήρι διαθέτει ξενώνα όπου μπορούν να φιλοξενηθούν έως και 500 άτομα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η βοτσαλωτή αυλή με ωραία γεωμετρικά σχέδια. Το καμπαναριό της είναι παρόμοιο με αυτό της μονής Ζαγκόρσκ, κοντά στη Μόσχα. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε το λαογραφικό και εκκλησιαστικό μουσείο. Στο σκευοφυλάκιο του μοναστηριού φυλάγονται τάματα- που βάζουν σε μπουκάλια οι ναυτικοί- και λέγεται ότι τα «ξεβράζει» η θάλασσα. Σύμφωνα με τους ντόπιους, αν κάποιο τάμα δεν εκπληρωθεί, ο Άγιος πηγαίνει και το παίρνει μόνος του και για το λόγο αυτό τον αποκαλούν «Κλέφτη».

Μοναστήρι Προφήτη Ηλία

Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ Ρουκουνιώτη

Νήσος Νήμος

Ποντικόκαστρο-Άνω Σύμη

Νήσος Σεσκλί

Δώδεκα Σπήλαια-Εμπορειός

Για να γνωρίσει κάποιος το νησί με τα πόδια, ιδανική αρχή είναι η διαδρομή Σύμη – Πανορμίτης. Ο οδοιπόρος θα πρέπει να ξεκινήσει νωρίς για να αποφύγει τη ζέστη του μεσημεριού. Η διαδρομή έχει αρκετό πράσινο, ενώ είναι διάσπαρτη με εκκλησίες: Άγιος Κωνσταντίνος, Παναγιά Στρατερή, Άγιος Ιωάννης, Αγία Μαρίνα της Νεράς και το μοναστήρι του μεγάλου Σωτήρη. Μια παράκαμψη από το σημείο αυτό οδηγεί, μέσα από δάσος με κυπαρίσσια, στην περιοχή Κουρκουνιώτη, όπου υπάρχουν αναστυλωμένα 11 πέτρινα πατητήρια.

Κολύμπι στην παραλία Νος, δίπλα στο Χαράνι, στον Νημποριό, στο Πέδι, στο Τολί και στη Μαραθούντα.

Εκδρομή με καΐκι ή θαλάσσιο ταξί στις παραλίες Αϊ-Γιώργης Δυσάλωνας, Άγιος Βασίλειος, Φωκοσπηλιά, Νανού, Αγία Μαρίνα, Άγιος Αιμιλιανός και στα νησιά Νίμος(στα βόρεια) και Σέσκλια (στα νότια).

Καταδύσεις.

Ψαροτούφεκο.

Πεζοπορία στα 120 βυζαντινά πατητήρια που είναι διάσπαρτα στο νησί.

Ιστιοπλοΐα.

Μην παραλείψετε κατά την επίσκεψή σας στο νησί να δοκιμάσετε:

Γαελλόπιτες πιτάκια από αθερίνα.

Συμιακό γαριδάκι/strong>

Ακούμια δηλαδή λουκουμάδες.

Ντολμαδάκια γιαλαντζί.

Χταπόδι.

Καλαμαράκια.

Σουπιές.

Η Σύμη τα τελευταία χρόνια (από το 1995) δημιουργεί ένα πολιτιστικό καλοκαίρι με ξεχωριστή προσωπικότητα, το Φεστιβάλ Σύμης, αποδεικνύοντας έμπρακτα την αγάπη μας για τον πολιτισμό. Το Φεστιβάλ βασίζεται στην ιδέα του εθελοντισμού, στην αφιλοκερδή συμμετοχή των καλλιτεχνών και των οργανωτών του. Το Φεστιβάλ έχει τιμηθεί από πολλούς καταξιωμένους καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας της Ελλάδας και του εξωτερικού αλλά και νέους ανερχόμενους. Το φεστιβάλ της Σύμης περιλαμβάνει πολλές πολιτιστικές δραστηριότητες όπως κονσέρτα κλασικής και μοντέρνας μουσικής, χορό, θέατρο, σινεμά, λογοτεχνικά απογεύματα, κ.λπ. Όλες αυτές οι δραστηριότητες πραγματοποιούνται σε κτίρια παραdοσιακής αρχιτεκτονικής του 17ου, 18ου και 19ου αιώνα, όπως το φημισμένο αρχοντικό του Χατζηαγαπητού, την αυλή της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη και το μοναστήρι του Πανορμίτη.

ΗΘΗ, ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ

Στην Σύμη πραγματοποιούνται κάθε χρόνο πολιτιστικές εκδηλώσεις στις οποίες έχει την δυνατότητα ο κάθε επισκέπτης να παρεβρεθεί.Με αφορμή την γιορτή ο τουρίστας μπορεί να συμμετάσχει ενεργά.Θα έχει την δυνατότητα να αποκτήσει μια βιοματική εμπειρία με τα ήθη και έθιμα του νησιού μας.Δείτε παρακάτω την ημερομηνία και τον τόπο που διεξάγονται.

Ιερά Μονή Πανορμίτη | 31 Μαίου

Αγία Τριάδα | 4 Ιουνίου

Αγίου Ιωάννη Σταφυλλά | 24 Ιουνίου

Αγίας Μαρίνας στο ομώνυμο νησάκι | 17 Ιουλίου

Προφήτη Ηλία, στο δρόμο για Πανορμίτη | 20 Ιουλίου

Αγίου Παντελεήμωνα | 27 Ιουλίου

Του Σωτήρος (Ο Μεγάλος ο Σωτήρης)στο δρόμο για Πανορμίτη | 5 Αυγούστου

Του Σωτήρος(Ο μικρός ο Σωτήρης) στον δρόμο για τις Χαμές & Του Σωτήρος (Ο Μεγάλος ο Σωτήρης)στο δρόμο για Πανορμίτη | 6 Αυγούστου

Παναγία Αληθινή και Παναγία Μυρταριώτισσα | 15 Αυγούστου

Παναγία Υπακοή και Παναγία Αληθινη | 24 Αυγούστου

Πανορμίτης και Μιχαήλ Ρουκουνιώτη | 8 Νοεμβρίου

Χρήσιμα Τηλεφωνα

Symi Filoxenia : +30 694 9723500

Αγροτικό Ιατρείο Χωριού : +30 22460 71316

Αγροτικό Ιατρείο Γιαλού : +30 22460 71290

Οδοντιατρείο : +30 22460 71272, 6948587079

Φαρμακείο Γιαλού : +30 22460 71888

Ώρες λειτουργίας ( 09:00-13:00 και 17:00 21:30 Δευτέρα έως Σάββατο)

Φαρμακείο Χωριού :+30 22460 70040

Ώρες λειτουργίας ( 09:00-13:00 και 17:00 21:30 Δευτέρα έως Σάββατο)

 

WEATHER CONDITIONS

Windy

13°C

Symi

Windy

 • 03 Jan 2019

  Scattered Thunderstorms 16°C 10°C

 • 04 Jan 2019

  Rain 13°C 10°C

Reservation Form


captcha
Powered by BreezingForms